فهرست مطالب

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و چهارم شماره 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منا عزیزی جلیلیان، افشین دانه کار، آرش جوانشیر، حسین شعبانعلی فمی، افشین علیزاده، حمید گشتاسب میگونی صفحات 1-14
    بهره مندی از منابع تفرجی و حفظ آن به منظور تداوم در استفاده، از جمله مسائل مهم در مدیریت مناطق تفرجی به ویژه در مناطق حفاظت شده است. ایجاد تعادل بین استفاده و حفاظت از منبع از طریق به کارگیری فرآیندهای مدیریتی مختلف مانند فرآیند حدود قابل قبول تغییر امکان پذیر است. چارچوب برنامه ریزی حدود قابل قبول تغییر (LAC) فر آیندی است که در مدیریت گردشگری مناطق به کار برده می شود. این فرآیند مدیریتی نیازمند جمع آوری و تلفیق داده های اکولوژیک و اقتصادی- اجتماعی به منظور معرفی شاخص های مهم و مرتبط با رضایت بازدیدکنندگان و تعیین میزان استاندارد آنها است. این چارچوب به صورت یک مطالعه نمونه در برخی از گردشگاه های حاشیه رودخانه کرج مورد استفاده قرار گرفت. در این مطالعه، نمونه گیری با استفاده از روش پرسشنامه آرا و دیدگاه گردشگران و همچنین روش های مختلفی برای اندازه گیری های کمی صورت گرفت. جامعه آماری شامل گردشگران حاشیه رودخانه کرج بود که تعداد 455 نفر از آنان نمونه برداری شد. روایی پرسشنامه ها با استفاده از نظرات تنی چند از استادان و کارشناسان مورد تایید قرار گرفت و به منظور سنجش میزان پایایی آن از آماره آلفای کرومباخ استفاده شد که مقدار آن برای مقیاس پرسشنامه طیف فرصت 72/0 و برای مقیاس پرسشنامه رضایت افراد 81/0 بدست آمد. براساس نتایج به دست آمده، 10 شاخص مورد بررسی قرار گرفت. مطابق روابط آماری براساس تحلیل تشخیصی از میان شاخص های مورد بررسی، 6 شاخص شامل میزان زباله در سطح و حاشیه آب، درجه آلودگی و کیفیت آب به عنوان شاخص های محیطی و تعداد افراد، فاصله افراد از رودخانه و درک کلی افراد از شاخص های بررسی شده به عنوان شاخص های اجتماعی انتخاب شد. میزان استاندارد به دست آمده برای شاخص میزان زباله در سطح و حاشیه آب، هر یک کمتر از 12 درصد در سطح گردشگاه، برای درجه آلودگی و کیفیت آب، برابر با عدد شاخص کمتر از 5 و برای تعداد افراد و فاصله افراد از رودخانه به ترتیب کمتر از 625 نفر در هکتار و حداقل 9 متر از رودخانه تعیین شد.
    کلیدواژگان: حدود قابل قبول تغییر، رودخانه کرج، شاخص های مدیریت، گردشگری منابع آبی، مناطق تفرجی
  • اعظم حیدری، نیکولا فوهر، ناکانه کانه یوکی صفحات 15-24
    در مطالعه حاضر با انتخاب سه تالاب آب سطحی واقع در غرب ژاپن با شرایط اقلیمی و زمین ریخت شناختی یکسان، تاثیر تغییر نوع کاربری سرزمین بر روی عملکرد آنها مورد بررسی قرار گرفت. غلظت نیتروژن به عنوان مهم ترین ماده مغذی در اکوسیستم های آب شیرین در ورودی اصلی، خروجی و داخل تالاب ها اندازه گیری و روند تغییرات ماهانه آن مطالعه شد. نتایج نشان داد عملکرد تالاب و توانایی آن در کاهش یا حذف نیتروژن از آب سطحی عبوری از درون آن با تغییر نوع کاربری سرزمین و تحت تاثیر فعالیت های انسانی در حوزه آبخیز تالاب به طرز قابل توجهی تغییر می کند. به طوری که بیشترین عملکرد در کاهش غلظت نیتروژن درتالاب ی با آبخیز دارای کمترین درصد کاربری شهری مشاهده شد و نوع عملکرد آن بدون تغییرات فصلی بوده است و تالاب ی که آبخیز آن میزان متوسطی از کاربری شهری را داشت، عملکرد ثابتی را از خود در کاهش نیتروژن نشان نداد و عملکرد آن همراه با تغییرات فصلی مشاهده شد. تالابی که آبخیز آن بالاترین درصد کاربری شهری را داشت، کمترین حد عملکرد را در کاهش غلظت نیتروژن دارا بود و عملکرد آن دارای تغییرات کمی و کیفی فصلی بود. بر اساس نتایج بدست آمده، گرچه تالاب ها نقش موثری در کاهش مواد مغذی آب عبوری از درون خود دارند و به بهبود کیفیت آب جاری از اراضی بالادست به سوی منابع آبی پایین دست کمک می کنند، در صورت تغییر بیش از حد کاربری سرزمین، این توانایی را به طور نسبی یا کامل از دست می دهند و به عنوان منبع تزریق کننده مواد مغذی به منابع آبی پایین دست عمل می کنند.
    کلیدواژگان: تالاب، سیمای سرزمین، عملکرد اکولوژیک، کاربری اراضی، مواد مغذی
  • معصومه شعبان، سید مهدی حشمت الواعظین، مجید مخدوم، محمود زبیری، جهانگیر فقهی صفحات 25-41
    ویژگی های محیط زیستی محل از جمله کیفیت فضای سبز یکی از عوامل تعیین کننده در قیمت ساختمان های مسکونی (خانه و آپارتمان) محسوب می شود. دراین پژوهش، تاثیرمتغیرهای فضای سبز شهری بر قیمت ساختمان دربخشی از منطقه یک شهرداری کرج (محله جهانشهر) مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور پرسشنامه ای برای مشخصات عمده و قیمت معاملاتی ساختمان طراحی شد. در مرحله بعد، این پرسشنامه با استفاده از اطلاعات ساختمان های فروش رفته در سال 1386 برای تمامی بنگاه های معاملات املاک موجود در جهانشهر تکمیل شد. اطلاعات مکانی و مشخصات فضای سبز مانند درصد تاج پوشش، فاصله خانه هاتا پارک با استفاده از عکس های هوایی و عکس نقشه منطقه و نیز نرم افزارهای PCI Geomantica V8.1 و Arc GIS 9/2 اندازه گیری شد. با استفاده از روش قیمت گذاری هدونیک، فرآیند رگرسیون چند متغیره و روش گام به گام، مدلی از متغیرهای ساختمان و فضای سبز موثر بر قیمت واحد سطح ساختمان با ضریب تعیین 67 درصد ارائه شد. نتایج نشان داد که فضای سبز پارک های جهانشهر به-طور معنی داری بر قیمت ساختمان تاثیرگذار است و به ازای هر کیلومتر دوری از پارک، 24 درصد از قیمت واحد سطح ساختمان کاسته می شود. در این تحقیق، اثر سایر متغیرهای فضای سبز مانند دید به پارک و باغ و درصد تاج پوشش فضای سبز مثبت ولی غیر معنی دار به دست آمد (درسطح معنی داری 5 درصد). اثر شماره طبقه آپارتمان، آسانسور، سطح ساختمان، جهت جنوبی و تعداد اتاق خواب در واحد سطح بر قیمت واحد سطح ساختمان نیز معنی دار تعیین شد (سطح معنی داری 5 درصد). متغیرهای شماره طبقه آپارتمان و آسانسور به ترتیب بیشترین اثر منفی و مثبت را بر قیمت ساختمان نشان داد. اثر سایر متغیرهای فضای سبز مانند دید به پارک و باغ و درصد تاج پوشش فضای سبز مثبت ولی غیر معنی دار تعیین شد (سطح معنی داری 5 درصد).
    کلیدواژگان: درصد تاج پوشش، روش قیمت گذاری هدونیک، فاصله تا پارک، فضای سبز شهری، قیمت معاملاتی ساختمان، محله جهانشهر کرج
  • آسیه صادقی، نعمت الله خراسانی، افشین دانه کار، طاهره اردکانی صفحات 43-54
    رشد مصرف برق نشانه ای از سهم روز افرون آن در اقتصاد انرژی و توسعه اقتصادی است. با توجه به نقش استراتژیک نیروگاه ها در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور در صورت عدم توجه به ملاحظات محیط زیستی در تمام مراحل مکان یابی، طراحی، اجرا و بهره برداری، بازدهی آن ها در طولانی مدت کاهش خواهد یافت و اثرات مخربی را بر محیط زیست بر جای می گذارد. این مطالعه با هدف تعیین مطلوبیت سرزمین برای احداث نیروگاه حرارتی با توجه به معیارهای محیط زیستی (اکولوژیک و اجتماعی- فرهنگی) در شهرستان چابهار به انجام رسید. به همین منظور از سه مدل پشتیبان تصمیم گیری مکانی، شامل مدل منطق بولین، مدل همپوشانی شاخص باینری و مدل همپوشانی شاخص چند کلاسه استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که مدل منطق بولین به رغم آنکه روش ساده ای برای ارزیابی است اما نسبت به دو مدل دیگر محدودکننده تر می باشد. در این مطالعه مناسب ترین روش برای تلفیق لایه های اطلاعاتی مدل همپوشانی شاخص چند کلاسه تعیین شد. این مدل علاوه بر وزن دهی معیارها، به طبقات درونی هر لایه اطلاعاتی نیز ارزش و وزن می دهد. نتایج همچنین نشان داد که مساحت مطلوب ترین نواحی در شهرستان برای احداث نیروگاه از 54 کیلومترمربع تا 3300 کیلومترمربع با توجه به سه مدل مورداستفاده متغیر است و این چنین نواحی در کل سطح منطقه موردمطالعه پراکنده شده اند.
    کلیدواژگان: سامانه اطلاعات جغرافیایی، شهرستان چابهار، مدل منطق بولین، مدل همپوشانی شاخص، معیارهای محیط زیستی، نیروگاه حرارتی
  • زهره قائمی، مصطفی پناهی صفحات 55-63
    تفرج به فعالیت هائی اطلاق می شود که با محیط های طبیعی درارتباط تنگاتنگ است. تالاب، بوم سازگانی است که تولیدات و خدمات بی شماری عرضه می کند. این تولیدات و خدمات، نه تنها برای جوامع محلی پیرامون، بلکه برای افراد ساکن در مناطق خارج از محدوده تالاب نیز، ارزش اقتصادی دارد. به علاوه، تالاب ها جذابیت ها و فرصت های تفرجی در اختیار جامعه انسانی قرار می دهند. برآورد ارزش اقتصادی تالاب ها برای فرصت های تفرجی، به دلیل محدودیت منابع گردشگری طبیعی و نقش آنها در بهزیستی انسان، از اهمیت اساسی برخوردار است. ضمن آنکه، این عمل به حفظ کارکردهای اکوسیستمی تالاب برای نسل های حاضر و آینده، در راستای اهداف توسعه پایدار یاری خواهد رساند. این مطالعه، به دنبال فهم ارزش برآوردی کارکرد تفرجی تالاب چغاخور در بخش مرکزی محدوده اکولوژیک زاگرس واقع در استان چهارمحال بختیاری است. با استفاده از روش هزینه سفر، اطلاعات آماری قابل اعتمادی برای این منظور تولید شد. پیمایش میدانی از طریق تکمیل پرسش نامه ای که پس از انجام پیش آزمون تصحیح شد، به عمل آمد. این پرسشنامه، مرکب از دو قسمت جداگانه و پرسش های مختلفی در ارتباط با TCM برای جمع آوری اطلاعاتی درمورد ارجحیت های ابرازی بازدیدکنندگان چغاخور بود. ابتدا، با استفاده از رویکرد اکتشافی و مطابق با نتایج حاصله، دو فرضیه اصلی تدوین و در طی تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. تمام اطلاعات موردنیاز در مورد هزینه های افراد، زمان اختصاص یافته جهت تفرج در داخل محدوده، تعداد بازدیدکنندگان، دستمزدهای آنها و دیگر موضوعات مرتبط در پرسشنامه ها لحاظ شد و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برمبنای چنین اطلاعاتی، میانگین هزینه های سفر برای بازدیدکنندگان برآورد شد و در محاسبه هزینه های تجمعی مربوط به کل بازدیدها در یک سال، استفاده شد. این ارزش در حدود 5300 میلیون ریال در سال1385 بوده و گویای ارزش تخمینی730/468 ریال برای هر هکتار در سال، به عنوان کارکردتفرجی تالاب چغاخور است.
    کلیدواژگان: ارزش اقتصادی گردشگری، تالاب چغاخور، روش هزینه سفر
  • سعید محمدی، محمد کابلی، محمود کرمی، افشین علیزاده شعبانی، میترا شریعتی نجف آبادی صفحات 65-73
    دوپای فیروز به عنوان یک گونه ی ناشناخته در فهرست سرخ آی.یو.سی.ان طبقه بندی شده است. اطلاعات بسیار کمی در مورد وضعیت پراکنش، ویژگی های زیستی و بوم شناختی دوپای فیروز و سایر گونه های جنس Allactaga در ایران وجود دارد. این پژوهش به منظور بررسی برخی ویژگی های بوم شناختی از قبیل زمستان خوابی، تغذیه، تولیدمثل، جوندگان هم بوم و عوامل تهدیدکننده این گونه از اردیبهشت 1387 تا خرداد 1388 در جنوب شهرستان شهرضا مورد پژوهش قرار گرفت. در مجموع بارداری و تولیدمثل برای دوپای فیروز تنها یکبار در سال و در ماه های اردیبهشت تا تیرماه رخ می دهد. نتایج نشان داد دوره زمستان خوابی گونه کوتاه است به طوری که هیچ نمونه ای از آذر تا اواسط اسفندماه مشاهده و صید نشد. درون لانه های حفر شده گونه ذخیره غذایی یافت نشد اما نتایج مشاهدات مستقیم و بقایای مواد گیاهی موجود در لانه ها حاکی از رژیم غذایی گیاه خواری دوپای فیروز است. جرد ایرانی (Meriones persicus) به عنوان جونده هم بوم این گونه ثبت شد. متاسفانه فقدان مدیریت و حفاظت، این منطقه را با طیف وسیعی از تهدیدات انسانی شامل چرای بی رویه دام، فعالیت های گردشگری، احداث معادن سنگ و جاده های دسترسی فراوان مواجه و کمیت و کیفیت زیستگاه و بقای جمعیت گونه را با خطر جدی روبرو ساخته است.
    کلیدواژگان: استان اصفهان، شهرضا، ویژگی های بوم شناختی
  • سعیده ملکی نجف آبادی، محمودرضا همامی، وحید راهداری صفحات 75-87
    قوچ و میش اصفهانی پراکنش جغرافیایی محدودی دارد و به عنوان یک زیرگونه آسیب پذیر در فهرست سرخ IUCN جای گرفته است. اطلاعات کافی در مورد انتخاب زیستگاه این آرایه وجود ندارد تا برای برنامه های حفاظتی مورد استفاده قرار گیرد. استفاده از جوامع گیاهی توسط قوچ و میش در منطقه امن سی کلفتی پناهگاه حیات وحش موته در طی یک دوره یکساله مورد بررسی قرار گرفت. استفاده فصلی از جوامع گیاهی و وابستگی های زیستگاهی با شمارش دوره ای (هر 45 روز یکبار) گروه های سرگین در ترانسکت های دائمی از تیر ماه سال 1385 تا تیرماه سال 1386، مطالعه شد. داده های جمع آوری شده در هر فصل با استفاده از مدل های خطی کلی (GLMs) تجزیه و تحلیل شد. تفاوتی بین میزان استفاده از جوامع گیاهی در چهار فصل مشاهده نشد. با این وجود، الگوی استفاده از زیستگاه در فصول مختلف متفاوت بود. تحلیل رگرسیون، رابطه مثبتی بین تراکم گروه های سرگین و ارتفاع در تابستان و یک رابطه منفی بین این دو فاکتور در بهار نشان داد. همچنین تراکم گروه های سرگین رابطه ای منفی با فاصله از منابع آب در تابستان نشان داد. شمارش گروه های سرگین در ترانسکت های موقت در بهار سال 1386 در منطقه امن دوم (رباط ترک) انجام شد و نتایج مشابهی نشان داد.
    کلیدواژگان: انتخاب زیستگاه، پناهگاه حیات وحش موته، شمارش گروه های سرگین، قوچ و میش اصفهانی
|
  • Mona Azizi Jalilian, Afshin Danehkar, Arash Javanshir, Hossein Shabanali Fami, Afshin Alizadeh, Hamid Gashtasb Meygouni Pages 1-14
    The protection and use of recreational areas as a sustainable resource can be a very significant issues، especially when they are located within a protected areas. Different management approaches such as Limits of Acceptable Changes (LAC) can be performed to provide the balance between the use and the protection of resources. LAC method is one of the planning frameworks that are used in tourism areas. This process requires acquisition and integration of the ecological and socio-economical data for the selection of the important indicators that are considerable for visitors’ satisfaction as well as monitoring standards. This method was conducted in a case study of some recreational areas along Karaj protected river in Central Alborz Protected Area. For this purpose، following data was collected: visitors’ view (questionnaires) and different methods for quantity measuring. 455 people of Karaj river`s tourist sampled. The validity of the questionnaires was approved through panel of expert`s judgment and the reliabilities of the main scales of the questionnaires were 0/72 and 0/81 for the recreation opportunity spectrum questionnaires and visitors’ satisfaction questionnaires، respectively. Spss software was applied to analyze the data. The results depicted that 10 indicators should be assessed. A discriminate analysis was performed to identify correlations between selected variables، and as a result، six among those were highlighted (trash in the water، trash along river banks، and water quality as environmental indicators، as well as number of visitors، visitors’ distance to river، and visitors’ awareness of indicators as social indicators). The results showed that the following standards must be considered for the site: Less than 12 percent of trash (both on water surface and river banks) family biotic index less than five، less than 625 individuals per hectare، more than nine meters settlement point from the river.
    Keywords: Karaj river, Limits of Acceptable Change, Management indicators, protection, Recreational areas
  • Azam Heidari, Nicola Fohrer, Nakane Kaneyuki Pages 15-24
    Impacts of land use types on wetland functions were investigated in three surface water wetlands، located in West Japan. Nitrogen concentration was monthly sampled and measured in input، output and inside of the wetlands. Findings of the present study revealed that function of the wetlands and its capabilities for reduction or remove of the nutrients from surface water are varied by change in the land use type in catchment of the wetlands. The wetland of high percentage of urban land use in its catchment had a minimum function in reduction of nitrogen concentration. It also revealed no seasonal function in reduction of nitrogen concentration. A steady-state function in reduction of nitrogen concentration was observed in the wetland of moderate percentage of urban cover، while seasonal fluctuations were observed in reduction of nitrogen concentration. Although the wetlands had an efficient role in reduction of nutrients in their out-flowing water، these capabilities would be degraded in case of over-changing the land use types in their catchments and in turn cause the wetlands act as a source of nutrients in downstream water resources.
    Keywords: Land Use, nitrogen, retention, sink, source, wetland
  • Masoumeh Shaban, Seyed Mahdi Heshmatolvaezin, Majid Makhdoum, Mahmoud Zobeiri, Jahangir Feghhi Pages 25-41
    Environmental characteristics، including the quality of green spaces، constitute one of the determinants of buildings (house & apartment) transaction prices. In this research، impact of urban green space on building''s transaction prices (Rials/m2) in Karaj region، District 1 (Jahanshahr)، was analyzed. Therefore، a questionnaire concerning building characteristics and transaction prices was developed. The questionnaires were then filled out for all estate agencies in the Jahanshahr region، using all sold building data in 2007. Spatial data and characteristics of green spaces، e. g. percentage of canopy cover، distance to park were measured using aerial photographs and photomap of the study site، as well as Geographic Information System (GIS) software; PCI Geomatica V8. 1 and Arc GIS 9/2. Hedonic Pricing Method (HPM)، the multivariable regression analysis and stepwise method were then used to estimate a model relating building transaction price to building and green spaces characteristics. Based on the coefficient of determination، the model explained 67 percent of transaction price variability. It is found that green spaces of Jahanshahr parks had a positive and significant impact on transaction price. The result showed that one kilometer distance from the park represented 24 percent decrease in building transaction price. In this study، the impact of building characteristics including apartment floor number، elevator، building size or area، southern facing and the bedroom''s number per unit of area on transaction price were found to be significant (p= 5%). Apartment floor number and elevator had the highest positive and negative effects on transaction price، respectively. The impact of other green space characteristics، e. g. view to park and garden as well as the percentage of canopy cover were appeared positive but insignificant
    Keywords: Building Transaction price, Canopy cover percentage, Distance to park, Hedonic Pricing Method (HPM), Urban green spaces
  • Asieh Sadeghi, Nematollah Khorasani, Afshin Danehkar, Tahereh Ardakani Pages 43-54
    Increasing the usage of electricity power illustrates its growing proportion and effective role in the energy economy. It also depicts the connection between using the electricity power and economic development. Regarding the strategic role of power plants in the economic and social development، the absence of the environmental considerations in all phases، including site selection، planning، performance، and exploitation will diminish its output quality and result in many devastating environmental consequences in long term periods. The aim of this study was the utilization of three spatial decision-support methods (Boolean logic، binary evidence and overlapping index of multiple class maps) to determine land suitability for site selecting of thermal power plant based on environmental criteria (ecological and cultural-social) in Chabahar Township. The results showed that Boolean logic method is easier to apply but more limited than the other ones. The most suitable method for combining information layer is overlapping index of multiple class maps. In this method besides weighing the criteria، the internal classes in each information layer are weighed and scored as well. Moreover، the results showed that the area of the most suitable sites is varied between 54 square kilometer to 330 square kilometer and these sites are distributed throughout the whole area.
    Keywords: Boolean model, Chahbahar Township, environmental criteria, GIS, Index overlay model, Power plant
  • Zohreh Ghaemi, Mostafa Panahi Pages 55-63
    Outdoor recreation refers to various recreational activities، closely associated with natural environments. Wetlands are the ecosystems which provide numerous goods and services with economic values، not only to the local population living in their periphery but also to communities living outside wetland. Furthermore، wetlands provide some opportunities and amenities for human society’s well-being. Estimating the economic value of recreational opportunities attributed to wetlands seems to be crucial due to the limited resources of ecotourism activities and their role in improved human well-being. Meanwhile، this will contribute to preserving ecosystem functions of wetlands for current and future generations، in line with sustainable development goals. This study aimed to estimate the value of recreational function of Choghakhor wetland at the central part of Zagros ecooregion، located in Charmahal Bakhtiari Province in Iran. Using the Travel Cost Method (TCM)، produced some statistically reliable information. The field survey is carried out by a single questionnaire after being calibrated through a pre-test phase. The questionnaire composed of two sections and distinguished questions for TCM، is to collect the revealed preferences of Choghakhor visitors. At the early stage of the work، an explorative approach is used. According to the results، two main hypotheses have been developed to be examined during the final test. All required information on individual expenses، dedicated time for recreation inside the site، the number of visits a year by visitors، salaries، etc.، have been included in questioners for further analysis. Based on this information، an average of travel costs from each visitor is estimated and then applied for calculating aggregated costs of travels in a year which was about 5،300،000،000 Iranian Rials in 2007. This figure indicates the estimated annual value of 468،730 Rls/ha for recreational function of Choghakhor wetland.
    Keywords: Choghakhor wetland, economic valuation, recreational value, Travel Cost Method
  • Saeed Mohammadi, Mohammad Kaboli, Mahmoud Karami, Afshin Alizadeh Shabani, Mitra Shariati Najafabadi Pages 65-73
    Iranian jerboa classified as data deficient species according to the IUCN Red List. Little information has been published about ecological and biological characteristics of Allactaga firouzi and other members of genus Allactaga. In the present study، we aimed to identify some ecological characteristics، such as: hibernation، feeding habits، breeding، coexistence with other rodents and threatening factors، from May 2008 to April 2009 in southern Shah-Reza in Isfahan Province. Results showed that breeding usually occurred from April to May. Hibernation started about late November and lasted mid-February. There was no stored food in the excavated burrows. However، direct observations and remaining plant material in burrows showed that this species forages on plant material. A. firouzi was recorded sympatric with Meriones persicus. The main factor affecting this single and very limited habitat occupied by this species is affected by the anthropogenic transformation of the environment. Overgrazing، mining activities and transportation in its habitat are the most significant factors threatening the conservation of this endemic species and its habitat. Unfortunately nowadays overgrazing by livestock in the study area has caused a decrease in the vegetation cover، and there are also mining and recreational activities in its habitat، all of which are significant factors threatening the survival of A. firouzi. Furthermore، buildings، roads and heavy traffic machines in this area have become a critical environmental challenge.
    Keywords: Allactaga firouzi, Ecological characteristics, Isfahan Province, Shah, Reza
  • Saeedeh Maleki Najafabadi, Mahmoudreza Hemami, Vahid Rahdari Pages 75-87
    Ovis orientalis isphahanica has a restricted geographical range and is listed as vulnerable by IUCN. However، there is not enough data on habitat associations of this taxon to be used as a base for conservation programmes. Use of vegetation communities by Isfahan mouflon in Mouteh Wildlife Refuge was studied over a one-year period. Habitat use was related to vegetation communities and habitat variables by pellet-group clearance transects conducted every 45 days from June 2006 to June 2007 in the core zone of Mouteh W. R. The collected data in each season was analyzed using general linear models. No significant difference was found in use of unlike habitats by wild sheep in any of the four seasons. However، within two of the three habitat types، pattern of habitat use significantly differed between seasons. Regression analyses showed a positive relationship between pellet group density and altitude in summer and a negative relationship between these two variables in spring. Pellet group density was also negatively associated with distance to water sources in summer. Standing crop pellet group count carried out in the second core zone of Mouteh W. R. in winter 2007 produced similar results.
    Keywords: Habitat selection, Isfahan mouflon, Mouteh Wildlife Refuge, Pellet group count